top of page

SPD type 1 in Sungrow omvormers, volstaan deze wel?

Ik kom het geregeld tegen dat installateurs de keuze willen maken om Sungrow omvormers te gaan toepassen bij een installatie met een LPS, want ´daar zit een type 1 standaard in en is dan goedkoper´


Tja, die beredenering begrijp ik wel hoor, maar is er ook iemand die dan in de specs duikt om te kijken of dit wel echt type 1 bliksemstroomafleiders zijn? Eh, nee, dat niet.


Vorig jaar werkte ik aan een project waarbij de installateur overwoog om Sungrow toe te passen omdat daar standaard al type 1 ´SPD´s´ in zouden zitten. Ik was best verbaasd dat een omvormer fabrikant dat pretendeert, want als je ooit eens een directe blikseminslag hebt gezien op een woning of boom, dan begrijp je dat je deze niet in je omvormer wil.


Dus ik heb contact op genomen met Sungrow en de info opgevraagd, helaas was dit een langslepend verhaal, want ze waren niet scheutig met info en vonden mij kritische vragen maar niets.

In de tussentijd kreeg in vanuit een blikseminstallateur ook de vraag of ik meer info had over deze omvormer omdat hij deze was tegengekomen op een project en zijn vraagtekens hierbij had.


Samen zijn wij hierin verder gegaan en hebben de volgende info op een rij gezet:



  1. Testrapport AC SPD:

    A:Volgens het rapport is er getest met een 8/20 puls van zowel 10 als 25kA. (zie de koptekst van elke pagina en pagina 4 bij punt 6)

    B: Een 8/20 puls is een standaard overspanningsafleider welke niet gebruikt kan worden i.c.m. een externe LPS.

 

  1. Testrapport DC SPD:

    A: Volgens het rapport is er getest met een 8/20 puls van 40kA, en een 10/350 puls van 2,5kA. (zie pagina 1 en 2)

    B: Pagina 2, maximum continuous operating voltage is 670VDC – Volgens de specs van de SG125CX is het MPP-spanningsbereik 180-1000V

 


Met het testrapport van de DC SPD is aangetoond dat men voldoet aan de eisen van een bliksemstroomafleider voor 61643. Echter wel een “maar”...


Met de 10/350 puls van 2,5kA wordt voldaan aan de onderste ondergrens: Zie tabel 2 van de EN 62305:




De waarde van 2,5 kA voor een type 1+2 SPD dient minimaal 2,5 kA te zijn in een situatie bij een bliksemklasse LPL 3 of 4 met 4 of meer afgaande leidingen.

 

Tot zover het technische verhaal, daarnaast het voorschrift technisch gedeelte.:

Zolang de van toepassing zijnde testnormen (in dit geval de EN-61643) niet in de specs van het apparaat vermeld staan, is het uitgangspunt dat er niet op getest is.

Daarbij nog de toevoeging dat als er beperkingen rusten op de toepassing van een apparaat/component dat dit in de specs aangegeven moet worden.


Oftewel: Ja, als je de Sungrow gebruikt ´voldoe´ je aan het vereiste op papier. Maar normtechnisch voldoet het niet...














Comentarios


bottom of page